Pavasarį norisi ne tik išorinės tvarkos, nuvalytų dulkių ir švarių langų, pro kuriuos saulės spinduliai lengvai pasiektų visus namų kampelius. Pavasarį norisi susitvarkyti visas namų kertes, spintas, stalčius ir lentynas. Šį pavasarį aš labai labai norėjau susitvarkyti savo virtuvės stalčius ir spinteles.
Turbūt niekada ir nepasakojau, kokia ta mano virtuvė – spintelės sudėliotos iš kelių skirtingų komplektų, nes tuomet, kai ją įsirenginėjome aplinkybės buvo tokios, kad dalį spintelių pirkome jau pagamintų, po kurio laiko užsakėme, kad pagamintų trūkstamas, o prieš kelis metus patys perdažėme virtuvę Foxy paint dažais, kad nors truputį paslėpti tą skirtingumą. Taigi mano virtuvė yra tokia – belekokia :) Čia nuotraukoje mano virtuvė knygoje Gyvenk kaip patinka.
Aš labai dažnai svajoju apie patogią, funkcionalią virtuvę, kur apgalvočiau kiekvieną spintelę ir stalčių. Kur būtų patogu padėti ir paimti daiktus, maisto atsargos turėtų savo vietas ir nereikėtų kaskart norint surasti grikių maišelį kuistis tarp riešutų, sausainių ir makaronų. Tai čia svajonės :) Neseniai ėmiausi tvarkymosi darbų. Ar todėl, kad saulė stipriau šviečia, ar tikrai nusibodo tų grikių ieškoti, nusprendžiau išspausti iš savo nepatogios virtuvės kiek įmanoma daugiau ir įvesti tvarką ir sistemą.
Man visada labai gražios nuotraukos ir patarimai šalia jų kaip susitvarkyti virtuvės spinteles, kaip patogu, kai viskas yra indeliuose, pro kurių sieneles matosi kas viduj, o gražiu raštu užrašyti produktų pavadinimai informuoja kas yra viduje. Mūsų namuose visuomet yra daugiau nei tuo metu reikia kruopų, makaronų, sausainių ir riešutų. Na, dėl viso ko, jei pritrūks fantazijos pietums, kad būtų galima nors makaronų suvalgyti :) Tad įsivaizduok kaip tų produktų maišai maišeliai atrodo virtuvės stalčiuose, vieną pakeli, kitas išbyra,o tvarkos nuo to tik dar mažiau. Štai nuotrauka prieš įvedant tvarką viename iš stalčių.
Todėl man svarbiausia visus birius produktu sudėti į jiems skirtus indus ir išsiugdyti įprotį kiekvieną naują maišelį kruopų ar makaronų tik parneštą iš parduotuvės – išpilti į jiems skirtą indą. Tikiuosi, kad mano patirtis ir patarimai padės ir Tau įvesti tvarką savo virtuvėje.
Viską iškraustome
Naujai pradžiai ir naujai tvarkai reikia tuščio lapo, arba tuščio stalčiaus ir tuščios spintelės. Viską iškraustome, išvalome trupinius, pribyrėjusius makaronus ir tas tris džiovintas slyvas, kurios guli stalčiuje nuo praėjusių metų. Čia nuotraukoje dar viena spintelė prieš iškraustymą.
Stalčiaus ar spintelės ištuštinimas geras ne tik todėl, kad tvarkingai viską sudėti lengviau, bet ir todėl, kad suteikia galimybę perrinkti produktus, tuos kurių galiojimo laikas pasibaigęs – išmesti, o tuos, kurių trūksta – įtraukti į pirkinių sąrašą.
Sugrupuojame produktus
Jei Tavo virtuvė, panašiai kaip mano – turi daugiau nei vieną stalčių ar spintelę produktams laikyti, tuomet reikėtų visus produktus išrūšiuoti ne tik pagal jų rūšį, bet ir pagal tai, kaip dažnai juos vartoji. Todėl dažnai naudojami dalykai – prieskoniai, aliejus ir pan. turėtų būti pačioje patogiausioje, lengviausiai pasiekiamoje vietoje. O produktai sudėti pagal rūšis. T.y. miltai prie miltų, dar šalia gali sudėti indą su kepimo milteliais ir kitais priedais, kuriuos naudoji kepiniams. Nesvarbu pyragams ar blynams. Makaronus, kruopas, džiovintus ankštinius taip pat reikėtų laikyti kartu, kad reikalui esant, galėtum viską patogiai ir vienoje vietoje rasti.
Dar vienas mūsų patogumui svarbus dalykas – dažniausiai naudojami produktai virtuvėje turi būti sudėti akių aukštyje.
Indai biriems produktams
Žinoma, kaip jau minėjau aukščiau patogiausia kai indas yra stiklinis ir matosi kas yra jo viduje. Stiklinius indus gerai laikyti spintelėse ar stalčiuose, nes ten nepasiekia šviesa ar tiesioginiai saulės spinduliai. Esu skaičiusi, kad pvz. makaronai ilgą laiką laikomi ten, kur juos gali apšviesti saulė, praranda dalį savo maistingųjų medžiagų. Todėl aš makaronus laikau stikliniame inde, bet spintelės viduje. Arba galima jiems pasirinkti nepermatomus indus.
Pirmiausia išsitraukiau visus kada nors gyvenime pirktus indus biriems produktams. Taip, ne kartą ir ne du bandžiau įvesti sistemą savo virtuvėje, tiesa, niekada to nedariau taip rimtai kaip dabar. Tuomet pažiūrėjusi ką turiu ir pagalvojusi ko trūksta, Berry salone radau puikų papildymą mano birių produktų indų atsargoms. Ten radau ir indą spagečiams, kurie mūsų šeimoje vadinami tiesiog ilgais makaronais ir yra dažnai valgomi. Tokio indo jau senokai ieškojau, todėl labai juo džiaugiuosi. Dar parsivežiau labai patogius indus mediniais dangteliais, kurie sandariai užsidaro, bet ir labai lengvai atsidaro, todėl vaikai galės greitai išsiimti sveikų užkandžių, pavyzdžiui riešutų.
Kol mano virtuvės tvarkymas tik įsibėgėja, drąsiai naudoju produktams sudėti ir paprastus stiklainius, kad būtų gražiau – nupirkau jiems vienodus dangtelius. Jei esi truputį panaši į mane, greičiausiai nevienodi indai Tau netrukdys. Man jų skirtingumas net patinka. Be abejo, jei įsirenginėji naują virtuvę, arba mėgsti visus indus turėti vienodo stiliaus – Berry salonuose gali rasti didelį pasirinkimą įvairaus dydžio indų ir indelių biriems produktams.
Visus birius produktus iš maišelių perpyliau į indus. Pasižadėjau sau, kad taip darysiu kiekvieną kartą, parsinešusi naujus produktus namo. Čia labai gelbsti užrašai ant indų – visada žinai kur kokias kruopas ar makaronus supilti.
Etiketės arba užrašai
Labai svarbu, kad ant indų būtų užrašyta kas kur sudėta. Tam gali naudoti markerius ir rašyti tiesiai ant stiklainio ar kito, Tavo naudojamo indo. Taip pat gali iškirpti popieriaus juostelę, užrašyti ant jos produkto pavadinimą ir užklijuoti juostelę ant indo. Jei nori, produkto pavadinimą gali atsispausdinti ir pasigaminti vienodas etiketes.
Aš naudojau baltos spalvos dažų markerį, radau jį kanceliarinių prekių parduotuvėje. Juo patogu rašyti, bet dažas nudžiūvęs itin gerai laikosi. Galbūt reikėtų išmokti dailyraščio, arba gražiai užraityti raidžių kojeles, bet kol šis planas neįgyvendintas, užrašiau taip kaip moku.
Trumpai apie virtuvės spintelių ir stalčių tvarką
- Viską iškraustyti
- Išmesti visus pasibaigusio galiojimo produktus
- Suskirstyti produktus pagal rūšis ir naudojimo dažnumą
- Naudoti skaidrius indus, kad matytųsi kas viduje
- Užrašyti ant indo ten laikomo produkto pavadinimą
- Kiekvieną kartą, parsinešus naujus produktus namo, iškart papildyti indus.
p.s. jau praėjo gera savaitė nuo tada, kai tvarkiau spinteles. Jau įvyko vienas didesnis apsipirkimas, po kurio papildžiau indus kruopomis ir makaronais. Man labai patinka nauja tvarka ir planuoju dar vieną kelionę į parduotuvę, nes pritrūkau indų, o dar liko keli nesutvarkyti stalčiai.
Ačiū Berry už bendradarbiavimą tvarkant mano virtuvę
Pas mane patį spintelėse viskas turi savo indelius. Tačiau kartais į juos tarkim visi lakštiniai makaronai netelpa, tad apačioj yra didžiulis stalčius, pilnas produktų su pustuštėm pakuotėm, kurių turinys tiesiog kažkur netilpo :D